ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

Το μήνυμα του Δημάρχου για την εκδήλωση του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου στην Σίνδο

to-minima-tou-dimarxou-gia-tin-ekdilosi-tou-savvatou-stin-sindoΟ Δήμαρχος Δέλτα Κος Ευθ.Φωτόπουλος ανάρτησε μήνυμα για την εκδήλωση εις μνήμην των Μακεδονομάχων που θα γίνει στην Σίνδο.
 Αναλυτικά:
Αγαπητοί φίλοι, θέλω να σας προσκαλέσω στην εκδήλωση που διοργανώνουμε τιμώντας τη μνήμη και τις θυσίες των Μακεδονομάχων, αυτό το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου.
Ο τόπος μας, τα χωριά του σημερινού Δήμου Δέλτα, συμμετείχαν ενεργά στο Μακεδονικό Αγώνα μεταφέροντας όπλα και πυρομαχικά μέσω του ποταμού Αξιού στο βάλτο των Γιαννιτσών, θυσιάζοντας περιουσίες και ζωές για να ελευθερωθεί η Μακεδονία.
Επομένως η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα είναι για εμάς μια μεγάλη μέρα μνήμης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν, για όσους θυσιάστηκαν για το σκοπό αυτό.
Μια θυσία κι ένας αγώνας που βρήκαν την ολοκλήρωσή τους με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, στην οποία και πάλι οι κάτοικοι συνέβαλαν αποφασιστικά με την κατασκευή των γεφυρών στον πλημμυρισμένο Αξιό ποταμό για να περάσει ο ελληνικός στρατός και να εισέλθει πρώτος ως απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη.
Εδώ στη Σίνδο, στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό όπου εγκαταστάθηκε το τελευταίο ελληνικό στρατηγείο κατά την προέλαση των ημερών πριν την 26η Οκτωβρίου, ο τότε αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος υποδέχθηκε την αναγγελία της παράδοσης άνευ όρων της Θεσσαλονίκης από τον Ταχσίν Πασά.
Είναι κρίμα αυτή η περιοχή με αυτή τη συμμετοχή στους εθνικούς αγώνες να μην συνεορτάζει θεσμικά μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη την 26η Οκτωβρίου. Είναι ένα αίτημα που έχουμε υποβάλλει στο υπουργείο Εσωτερικών εδώ και 2 χρόνια αλλά δυστυχώς δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί.
« PREV
NEXT »