Αυτά είναι τα 4 ονόματα που παίζουν για τα Σκόπια

Αυτά είναι τα 4 ονόματα που παίζουν για τα Σκόπια
Η ΠΓΔΜ έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ.
«Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα ήταν ικανοποιημένη με κάποια από αυτές τις επιλογές, ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε:
«Ναι... Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο (σε ό,τι αφορά το όνομα)».Συμπλήρωσε επίσης ότι το ζήτημα που παραμένει ανοιχτό, είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα έχει επίσης ζητήσει.Όπως είπε, «φυσικά ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια λύση (στο θέμα του Συντάγματος).
Όμως πρέπει να φροντίσουμε για την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών διότι οι φίλοι φροντίζουν ο ένας τον άλλο».Συμπλήρωσε, δε, ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή του Συντάγματος», διευκρινίζοντας πάντως πως η όποια αλλαγή δεν θα είναι πολύ μεγάλη, «διότι είναι πολύ δύσκολο».
Επίσης, ανέφερε ότι «εντός της χώρας μας, το πώς θα χρησιμοποιούμε το όνομα για να επικοινωνήσουμε, από τα υπουργεία στους δήμους και τους άλλους θεσμούς, είναι πραγματικά δικαίωμά μας και δεν θα έχει επιπτώσεις σε κανέναν».
« PREV
NEXT »