ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latest

Δεν τα βρήκαν Σαββίδης,Μαρινάκης,Βαρδινογιάννης και κλείνουν το Mega

Κλείνουν το Mega
Το εμβληματικό κανάλι Mega δεν θα διεκδικήσει, τελικά τηλεοπτική άδεια, ύστερα από την οριστική απόφαση των μεγαλομετόχων του, Βαγγέλη Μαρινάκη, Ιβάν Σαββίδη και την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Το παρασκήνιο από την μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των μεγαλομετόχων είναι έντονο και οι αγεφύρωτες διαφορές τους είναι αυτές που οδηγούν το Mega στο οριστικό λουκέτο.Οι δύο βασικοί μέτοχοι του καναλιού, η οικογένεια Βαρδινογιάννη και ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισαν τελικά ο καθένας για τους δικούς του λόγους, να μην καταθέσουν υποψηφιότητα για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας.
 Είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο εκδοτικός και επιχειρηματικός πόλεμος ανάμεσα σε Μαρινάκη και Σαββίδη και άρα οι γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο μετόχους του Mega είναι ανύπαρκτες.
Ο Ιβάν Σαββίδης βέβαια μετά την απόκτηση του «Ε», θα διεκδικήσει κανονικά τηλεοπτική άδεια και αυτή είναι η κύρια αιτία για την οποία δεν δείχνει απολύτως κανένα ενδιαφέρον για την τύχη του Mega.Αυτήν την περίοδο εξάλλου οι σχέσεις του προέδρου του ΠΑΟΚ με την οικογένεια Βαρδινογιάννη δεν είναι και στο καλύτερο σημείο.
Παρότι υπήρξαν διάφορες διακυμάνσεις στις σχέσεις των δύο πλευρών τους τελευταίους μήνες, η επικοινωνία μεταξύ τους, έχει μπει στον «πάγο» ιδίως μετά την απόκτηση μετοχών του Mega, από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι και η οικογένεια Βαρδινογιάννη δεν μένει εκτός τηλεοπτικού τοπίου, καθώς μέσω του Star, θα διεκδικήσει και κατά πάσα πιθανότητα θα αποκτήσει μια τηλεοπτική άδεια.Έτσι το ερώτημα που γεννάται είναι η στάση του Βαγγέλη Μαρινάκη που με τα έως τώρα δεδομένα μένει εκτός τηλεόρασης.
Τη στιγμή μάλιστα που έχει έμπρακτα αποδείξει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση μιας άδειας, όπως είχε γίνει πασιφανές από την πρώτη διαδικασία όπου μάλιστα είχε πλειοδοτήσει έναντι ισχυρών καναλαρχών και παραδοσιακών ανθρώπων του χώρου.Ένα σενάριο αναφέρει ότι ο Μαρινάκης δεν θέλει το Mega να είναι το όγδοο κανάλι που θα διεκδικήσει άδεια, κάτι που θα οδηγήσει τη διαδικασία σε δημοπρασία και θα ανεβάσει το κόστος απόκτησης της.
Έτσι, πιθανολογείται ότι θα περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία και ίσως προσπαθήσει να πάρει μια άδεια από κάποιον που θα την έχει ήδη αποκτήσει στο τίμημα των 35 εκατ. ευρώ, όπως για παράδειγμα ο πρώην ιδιοκτήτης του Ε, Φίλιππος Βρυώνης.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν άνθρωποι στο περιβάλλον του προέδρου του Ολυμπιακού που αποκλείουν μια τέτοια υπόθεση.Άλλο σενάριο κάνει λόγο για πιθανή σύμπραξη του Γιάννη Αλαφούζου και του ΣΚΑΪ, είτε με τον Μαρινάκη, είτε ακόμα και με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.Ίσως μάλιστα σε αυτή την περίπτωση να μείνει μία άδεια «ορφανή», οπότε και τότε θα μπορεί να εμφανιστεί ο πρόεδρος του Ολυμπιακού.
Φυσικά όλα αυτά τελούν υπό αίρεση ιδίως τώρα που ανακοινώθηκε ότι το Mega δεν θα διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια.Να σημειωθεί εδώ ότι ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ έχει μεταβιβάσει το ποσοστό του (19,3%) σε κυπριακή εταιρεία και τυπικά δεν εμφανίζεται στο μετοχολόγιο του Mega.Θεωρείται όμως βέβαιο ότι η κυπριακή εταιρεία θα κινηθεί με βάση τις δικές του επιλογές και δεν θα μείνει αμέτοχη στις εξελίξεις.
Το μόνο σίγουρο δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι οικογένεια Βαρδινογιάννη και Βαγγέλης Μαρινάκης) αποφάσισαν να μη διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια, για λογαριασμό του σταθμού.
Παρότι είναι βέβαιο ότι μεταξύ τους σχέσεις δεν έχουν διαρραγεί, οι επιχειρηματίες αποφάσισαν ν’ ακυρώσουν τον σχεδιασμό τους, που προέβλεπε πρώτον υπαγωγή της Τηλέτυπος ΑΕ (ιδιοκτήτριας του Mega) στον πτωχευτικού κώδικα και δεύτερον, εξασφάλιση άδειας μέσω άλλης εταιρείας, η οποία θα αφομοίωνε αργότερα την Τηλέτυπος.
Ίσως οι επιχειρηματίες να έκριναν, τελικά, ως μη συμφέρουσα τη συνέχιση της λειτουργίας του καναλιού, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα.Κεντρικό ρόλο στην απόφασή του φαίνεται να έπαιξε το γεγονός ότι με βάση το νόμο θα πρέπει να κλείσει στο τέλος Φεβρουαρίου όποιος σταθμός δεν πάρει άδεια.
Ο νόμος είναι «φωτογραφικός» για το Mega, καθώς μόνο η ιδιοκτήτρια εταιρεία του δεν μπορεί να διεκδικήσει άδεια, με βάση τη συμφωνία με τις τράπεζες.
Το Mega θα έκλεινε υποχρεωτικά, λοιπόν, σε ενάμισι μήνα και θα άνοιγε μετά από περίπου 6 μήνες, έχοντας χάσει στο μεταξύ τη θέση του στην αγορά.Οι ιδιοκτήτες του σταθμού ρώτησαν το ΕΣΡ αν θα δοθεί παράταση για το «μαύρο» και δεν έλαβαν ποτέ απάντηση.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι επιχειρηματικές κόντρες ανάμεσα στους μεγαλομετόχους τους, οδηγούν, κατά πάσα πιθανότητα, σε τίτλους τέλους ίσως το πλέον εμβληματικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας.
« PREV
NEXT »