ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

oxonos

468x60

August 26, 2013

Πρωτάθλημα ΕΠΣΜ (τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων)

epsmΜε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΣ Μακεδονίας καθορίστηκε ο τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων και του κυπέλλου Ερασιτεχνών της Ένωσης.

Α1 ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμμετέχουν δεκαεννέα (19) ομάδες οι οποίες εντάσσονται σ’ έναν όμιλο.

Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου ακολουθούν οι αγώνες play offς και play outs, για την ανάδειξη της δευτεραθλήτριας ομάδας και τη γνωστοποίηση των ομάδων που θα υποβιβαστούν.

Η ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση αναδεικνύεται πρωταθλήτρια της Α1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας και συμμετέχει στους αγώνες για άνοδο στη Γ’ Εθνική κατηγορία περιόδου 2014 – 2015. Οι ομάδες που θα καταλάβουν τη 2η, 3η και 4η θέση θα αγωνιστούν στα play offs για την ανάδειξη της δευτεραθλήτριας ομάδας της κατηγορίας. Στην α’ φάση θα αναμετρηθεί το ζευγάρι 3 – 4 σε νοκ άουτ αγώνα και στη β’ φάση η ομάδα που θα καταλάβει τη 2η θέση θα υποδεχτεί στην έδρα της τη νικήτρια ομάδα του ζευγαριού 3 – 4. Σε περίπτωση που θα νικήσει η φιλοξενούμενη ομάδα θα διεξαχθεί ακόμη ένας αγώνας σε ουδέτερο γήπεδο και η νικήτρια ομάδα θα αναδειχθεί δευτεραθλήτρια και θα συμμετέχει στους αγώνες για άνοδο στη Γ’ Εθνική κατηγορία περιόδου 2014 – 2015.

Θα υποβιβαστούν στην Α’ κατηγορία συνολικά εννέα ομάδες (9) ομάδες. Οι τέσσερις (4) τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται απ’ ευθείας μετά την ολοκλήρωση των αγώνων της κανονικής περιόδου και ακόμη πέντε (5) με τη διαδικασία των play outs όπου θα συμμετέχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν από την 6η έως τη 15η θέση και θα σχηματίσουν τα ζευγάρια 6 - 15, 7 – 14, 8 – 13, 9 – 12 και 10 – 11 (διπλό πλεονέκτημα οι ομάδες που θα καταλάβουν την 6η, 7η, 8η, 9η και 10η θέση).

Οι νικήτριες ομάδες παραμένουν στην κατηγορία και όσες ηττηθούν θα υποβιβαστούν. Σε περίπτωση που θα νικήσει μία ή περισσότερες από τις φιλοξενούμενες ομάδες, τότε θα οριστούν ένας ή περισσότεροι αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα και όσες ομάδες ηττηθούν θα υποβιβαστούν στην Α’ κατηγορία.

Το ίδιο σύστημα αγώνων θα ισχύσει στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία αν το πρωτάθλημα διεξαχθεί με είκοσι (20) ομάδες.

Τη φετινή αγωνιστική περίοδο το πρωτάθλημα της Α1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας θα ολοκληρωθεί ύστερα από τη διεξαγωγή τριάντα οκτώ (38) αγωνιστικών.

Για την ολοκλήρωσή του πρωταθλήματος οι ομάδες θα αγωνίζονται κάθε Σαββατοκύριακο και θα χρειαστούν ακόμη πέντε (5) τουλάχιστον εμβόλιμες Τετάρτες για τη διεξαγωγή αγώνων, οι οποίες όπως έχουν προγραμματιστεί θα είναι οι: 11 και 25 Σεπτεμβρίου 2013, 9 και 23 Οκτωβρίου 2013 και η 6 Νοεμβρίου 2013.

Αν χρειαστεί οι ομάδες να αγωνιστούν κι άλλες εμβόλιμες Τετάρτες, λόγω εκτάκτων γεγονότων ή συνεχών αναβολών, τότε αυτές είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν την 5 Μαρτίου 2014 και την 2 Απριλίου 2014.

Α’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι πενήντα έξι (56) ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία χωρίστηκαν σε τέσσερις (4) ομίλους των 14 ομάδων.

Όταν ολοκληρωθούν οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) σε κάθε όμιλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων (του ίδιου ομίλου), προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού, αποφυγής υποβιβασμού), κατά τα κατωτέρω, ισχύουν οι παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. Έτσι, σε κάθε όμιλο οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων στις θέσεις από 1 μέχρι και 13 ή 14 (κανονική περίοδος).

Η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε ομίλου ανέρχεται (απευθείας) στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2014 - 2015.

Οι ομάδες που θα καταβάλουν τις θέσεις από τη 2η μέχρι και την 6η, σε κάθε όμιλο, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία προβιβασμού (play -offs) στην ανώτερη κατηγορία με την εξής σειρά αγώνων:

Α’ ΦΑΣΗ PLAY-OFFS: Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 3η και την 4η θέση στον όμιλό τους, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που θα καταλάβουν την 6η και την 5η θέση στον ίδιο όμιλο και έτσι θα προκύψουν σε κάθε όμιλο τα ζεύγη 3 - 6 και 4 – 5. Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επόμενη (β’) φάση των play - offs.

Β’ ΦΑΣΗ PLAY-OFFS: Οι νικήτριες ομάδες, της προηγούμενης (α’) φάσης των play-offs, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα. Έτσι, θα προκύψουν τέσσερα (4) ζεύγη των (3 - 6) - (4 - 5). Γηπεδούχες ομάδες, σε κάθε ζεύγος, θα είναι αυτές που θα καταλάβουν την υψηλότερη θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου. Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επόμενη (γ’) φάση των play-offs.

Γ’ ΦΑΣΗ PLAY OFFS: Συμμετέχουν η ομάδα που θα καταβάλει τη 2η θέση, στον όμιλό της, στην κανονική περίοδο και η νικήτρια ομάδα της προηγούμενης (β’) φάσης των play-offs του ιδίου ομίλου.

Οι ομάδες αυτές, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας), με γηπεδούχο ομάδα αυτή που θα καταβάλει τη 2η θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.

Eφόσον, όμως, ανακηρυχθεί νικήτρια η ομάδα που αγωνίστηκε εκτός έδρας, θα γίνει και δεύτερος αγώνας (σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση, πέναλτι κ.λ.π.), σε ουδέτερο γήπεδο με χόρτο, που θα οριστεί από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Μ..

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω αγώνων θα προκύψουν τέσσερις (4) νικήτριες ομάδες.

Δ’ ΦΑΣΗ PLAY OFFS: Οι τέσσερις (4) νικήτριες ομάδες της προηγούμενης (γ’) φάσης θα συμμετέχουν στη δ’ φάση και ύστερα από δημόσια κλήρωση θα προκύψουν δύο (2) ζευγάρια τα οποία θα αγωνιστούν σε αγώνες νοκ άουτ και σε ουδέτερα γήπεδα που θα οριστούν από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Μ.. Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω αγώνων θα προκύψουν δύο (2) νικήτριες ομάδες, οι οποίες θα προκριθούν στην ε’ φάση.

Ε’ ΦΑΣΗ PLAY OFFS (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ): Οι δύο (2) νικήτριες ομάδες της προηγούμενης (δ’) φάσης θα συμμετέχουν στην ε’ φάση και θα αγωνιστούν σε αγώνα νοκ άουτ και σε ουδέτερο γήπεδο που θα οριστεί από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Μ.. Η νικήτρια ομάδα αυτού του ζευγαριού θα ανέλθει στην Α1.

Έτσι, συνολικά θα ανέλθουν στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2014 -2015,. πέντε (5) ομάδες, τέσσερις (4) πρωταθλήτριες των ομίλων και μία (1) ακόμη ομάδα με τη διαδικασία των play-offs.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την τελευταία θέση σε κάθε όμιλο, δηλαδή τη 14η θέση σε όμιλο 14 ομάδων, θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2014 - 2015.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις τέσσερις (4) θέσεις, κατά σειρά, πριν από την τελευταία θέση σε κάθε όμιλο, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία υποβιβασμού (play-outs) στην κατώτερη κατηγορία. Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων 10 - 13 και 11 – 12 (διπλό πλεονέκτημα έχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν τη 10η και 11η θέση) οι ομάδες που θα ηττηθούν (δύο (2) ομάδες από κάθε όμιλο) θα υποβιβαστούν στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2014 - 2015.

Έτσι, στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2014 - 2015 θα υποβιβαστούν συνολικά δώδεκα (12) ομάδες, οι τέσσερις (4) τελευταίες των ομίλων και ακόμη οκτώ (8) με τη διαδικασία των play - outς.

B’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εβδομήντα (70) ομάδες δήλωσαν συμμετοχή στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία οι οποίες χωρίστηκαν σε έξι (6) ομίλους των έντεκα (11) και των δώδεκα (12) ομάδων.

Όταν ολοκληρωθούν οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) σε κάθε όμιλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων (του ίδιου ομίλου), προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού, αποφυγής υποβιβασμού), κατά τα κατωτέρω, ισχύουν οι παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π.

Έτσι, σε κάθε όμιλο των δώδεκα (12) ομάδων θα υπάρξει κατάταξη από την 1η μέχρι και τη 12η θέση (κανονική περίοδος).

Η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε ομίλου ανέρχεται απευθείας στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2014 - 2015.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από τη 2η μέχρι και την 6η, σε κάθε όμιλο, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία προβιβασμού (play -offs) στην ανώτερη κατηγορία με την εξής σειρά αγώνων:

Α’ ΦΑΣΗ PLAY-OFFS: Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 3η και την 4η θέση στον όμιλό τους, θα αγωνιστούν στην έδρα τους, σε απλό αγώνα, αντίστοιχα, με τις ομάδες που θα καταλάβουν την 6η και την 5η θέση στον ίδιο όμιλο και έτσι θα προκύψουν σε κάθε όμιλο τα ζεύγη 3 - 6 και 4 – 5. Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επόμενη φάση των play - offs.

Β’ ΦΑΣΗ PLAY-OFFS: Οι νικήτριες ομάδες, της προηγούμενης (α’) φάσης των play-offs, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα. Έτσι, θα προκύψουν έξι (6) ζεύγη των (3 - 6) - (4 - 5). Γηπεδούχες ομάδες, σε κάθε ζεύγος, θα είναι αυτές που κατέλαβαν την υψηλότερη θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου. Οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα προκριθούν στην επόμενη φάση των play-offs.

Γ’ ΦΑΣΗ PLAY OFFS: Συμμετέχουν η ομάδα που θα καταλάβει τη 2η θέση, στον όμιλό της, στην κανονική περίοδο και η νικήτρια ομάδα της προηγούμενης (β’) φάσης των play-offs του ιδίου ομίλου.

Οι ομάδες αυτές, θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε απλό αγώνα (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας), με γηπεδούχο ομάδα αυτή που κατέλαβε τη 2η θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.

Eφόσον, όμως, ανακηρυχθεί νικήτρια η ομάδα που αγωνίστηκε εκτός έδρας, θα γίνει και δεύτερος αγώνας (σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση, πέναλτι κ.λ.π.), σε ουδέτερο γήπεδο με χόρτο, που θα οριστεί από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Μ..

Οι έξι (6) νικήτριες ομάδες, αυτής της φάσης, θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας της επόμενης αγωνιστικής περιόδου 2014 - 2015.

Έτσι, συνολικά θα ανέλθουν δώδεκα (12) ομάδες στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2014-2015. οι έξι (6) πρωταθλήτριες των ομίλων και ακόμη έξι (6) ομάδες με τη διαδικασία των play-offs.

Στη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία θα υποβιβαστούν συνολικά έξι (6) ομάδες, μία (1) ομάδα από κάθε όμιλο. Απ’ ευθείας δεν θα υποβιβαστεί καμία ομάδα, αλλά με τη διαδικασία play-outs στην οποία θα συμμετέχουν οι τέσσερις (4) τελευταίες ομάδες.

Στους ομίλους των δώδεκα (12) ομάδων τα ζευγάρια θα είναι 9 – 12 και 10 - 11 (διπλό πλεονέκτημα έχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 9η και τη 10η θέση).

Οι ομάδες που θα ηττηθούν θα αγωνιστούν μεταξύ στην έδρα της ομάδας που κατέλαβε την υψηλότερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα του ομίλου. Η γηπεδούχος ομάδα έχει διπλό πλεονέκτημα και αν ηττηθεί στην έδρα της θα οριστεί ακόμη ένας αγώνας σε ουδέτερο γήπεδο και η ομάδα που ηττηθεί θα υποβιβαστεί στη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2014 - 2015.

Το ίδιο σύστημα αγώνων θα ισχύσει και σε ομίλους των έντεκα (11) ομάδων.

Γ’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή στη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία χωρίστηκαν σε τέσσερις (4) ομίλους των έντεκα (11) ή των δώδεκα (12) ομάδων.

Όταν ολοκληρωθούν οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) σε κάθε όμιλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων (του ιδίου ομίλου), προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού), κατά τα κατωτέρω, ισχύουν οι παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων.

Η πρωταθλήτρια και η δευτεραθλήτρια ομάδα κάθε ομίλου ανέρχονται απευθείας στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2014 - 2015.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από τη 3η μέχρι και την 5η, σε κάθε όμιλο, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία προβιβασμού (play -offs) στην ανώτερη κατηγορία με την εξής σειρά αγώνων:

Α’ ΦΑΣΗ PLAY OFFS στους ομίλους των 11 ομάδων: 4 - 5 (νοκ άουτ).

Β’ ΦΑΣΗ PLAY OFFS: 3η ομάδα – Νικήτρια ομάδα Α’ φάσης (Διπλό πλεονέκτημα η ομάδα που θα καταλάβει τη 3η θέση της βαθμολογίας κάθε ομίλου).

Εφόσον, σ’ αυτούς τους αγώνες (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) νικήτριες ανακηρυχθούν οι ομάδες που αγωνίστηκαν στην έδρα τους, αυτές ανέρχονται στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία. Αν όμως, νικήτριες ανακηρυχθούν οι ομάδες που αγωνίστηκαν εκτός έδρας τότε θα γίνουν και δεύτεροι αγώνες, σε ουδέτερα γήπεδα, που θα οριστούν από την αρμόδια Επιτροπή Πρωταθλήματος και οι νικήτριες ομάδες των παραπάνω ζευγών (παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) θα ανέλθουν στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την αγωνιστική περίοδο 2014 - 2015.

Έτσι, συνολικά θα ανέλθουν δώδεκα (12) ομάδες στη Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2014 - 2015, οκτώ (8) ομάδες απ’ ευθείας και τέσσερις 4) ομάδες με τη διαδικασία των play-offs.

ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ

Το Κύπελλο Ερασιτεχνών της ΕΠΣ Μακεδονίας (Α’ φάση) θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 07 – 08 Σεπτεμβρίου 2013 με τη συμμετοχή των ομάδων της Α’, Β’ και Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας.

Οι ομάδες της Α’ κατηγορίας θα χωριστούν σε ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια και οι ομάδες της Β’ και Γ’ κατηγορίας θα χωριστούν και αυτές σε ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια, ξεχωριστά. Τα ζευγάρια θα προκύψουν ύστερα από δημόσια κλήρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013.

Οι ομάδες της Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας θα αγωνίζονται μεταξύ τους και οι ομάδες της Β’ και Γ’ κατηγορίας ξεχωριστά μέχρι την προημιτελική φάση.

Στην β’ φάση θα συμμετέχουν πάλι μόνον οι νικήτριες ομάδες της Α’, Β’ και Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας που προκρίθηκαν από την προηγούμενη φάση σε αγώνες νοκ άουτ, που θα προκύψουν ύστερα από δημόσια κλήρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013.

. Όλοι οι αγώνες της β’ φάσης θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 14 – 15 Σεπτεμβρίου 2013.

Στη γ’ φάση θα συμμετέχουν οι νικήτριες ομάδες της β’ φάσης. Οι αγώνες από τη γ’ φάση μέχρι και τον Τελικό θα διεξάγονται την Τετάρτη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Επιτροπής Κυπέλλου σε συνεργασία με την Επιτροπή Πρωταθλήματος και την Τεχνική Επιτροπή.

Στη δ’ φάση θα αγωνιστούν οι ομάδες της Α1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας.

Όλοι οι αγώνες μέχρι την ημιτελική φάση θα είναι νοκ άουτ. Στην προημιτελική φάση των «8» ομάδων προβλέπεται η παρουσία τουλάχιστον δύο ομάδων από τη Β’ ή τη Γ’ ερασιτεχνική κατηγορία.

Στην ημιτελική φάση οι αγώνες θα είναι διπλοί και ο τελικός θα διεξαχθεί σε γήπεδο που θα επιλέξει η ΕΠΣΜ, ύστερα από σχετική απόφασή του διοικητικού της συμβουλίου.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής εξαιρούνται και δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Ερασιτεχνών των ΕΠΣ, ύστερα από απόφαση της ΕΠΟ.

πηγή επσμ
« PREV
NEXT »